gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Kotlety z kaszy jaglanej i botwinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Bardzo lubię ostatnio kotlety z kaszy jaglanej a te zrobiłam z dodatkiem botwinki wyszły naprawdę pyszne. Można je podać na ciepło do obiadu, ale są też pyszne na zimno na pieczywo.

Kotlety z kaszy jaglanej i botwinki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety z kaszy jaglanej i botwinki

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jaglanej i botwinki
Przygotowanie botwinki 

Botwinkę kroimy drobno jeżeli są już małe buraczki to ścieramy je na tarce. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane dodajemy pokrojoną cebulę chwilę podsmażamy dodajemy botwinkę podsmażamy chwilę. Doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem niedzwiedzim studzimy.

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy.

Ziarna słonecznika mielimy ale nie całkiem drobno.

Kaszę przekładamy do miski dodajemy zimną botwinkę, zmielony słonecznik, 2-3 łyżki bułki tartej, wlewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem dodajemy po 1 łyżeczce papryki słodkiej wędzonej, oregano i curry. Wyrabiamy masę.

Z masy formujemy kotleciki obtaczamy w otrębach. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Takie kotleciki można też upiec w piekarniku.

Podajemy na ciepło do obiadu albo na zimno na pieczywo

POLECAM!!!
Kotlety z kaszy jaglanej i botwinki.
Kotlety po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.