Sposób przygotowania:
Rabarbarowiec na zimno
Rabarbar oczyścić, w razie potrzeby obrać z wierzchnich włókien, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka. Do rabarbaru wlać szklankę wody, dodać połowę cukru, zagotować. Jak rabarbar się zagotuje, wyłączyć pod garnkiem gaz. Do rabarbaru wsypać galaretkę truskawkową. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła. Rabarbar z galaretką ostudzić. Na dnie tortownicy (ok. 22 cm) rozłożyć biszkopty. Wylać na nie tężejącą masę rabarbarową, schłodzić w lodówce. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Jajka krótko sparzyć wrzątkiem, wbić do miski. Dodać do nich resztę cukru. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem. Do kremu jajecznego wlać tężejącą galaretkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Masę jajeczną wylać na masę rabarbarową. Ciasto odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy.