Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Rabarbarowiec na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto nie wymagające pieczenia, przygotowane na biszkoptach z rabarbaru i pianki jajecznej.

Rabarbarowiec na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rabarbarowiec na zimno

 

  • 70 dkg rabarbaru
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • ok. 10 dkg okrągłych biszkoptów
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Rabarbarowiec na zimno
Rabarbar oczyścić, w razie potrzeby obrać z wierzchnich włókien, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka. Do rabarbaru wlać szklankę wody, dodać połowę cukru, zagotować. Jak rabarbar się zagotuje, wyłączyć pod garnkiem gaz. Do rabarbaru wsypać galaretkę truskawkową. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła. Rabarbar z galaretką ostudzić. Na dnie tortownicy (ok. 22 cm) rozłożyć biszkopty. Wylać na nie tężejącą masę rabarbarową, schłodzić w lodówce. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Jajka krótko sparzyć wrzątkiem, wbić do miski. Dodać do nich resztę cukru. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem. Do kremu jajecznego wlać tężejącą galaretkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Masę jajeczną wylać na masę rabarbarową. Ciasto odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy.
Rabarbarowiec na zimno
Oczyszczony i pokrojony rabarbar przełożony do garnka.
Rabarbarowiec na zimno
Galaretka truskawkowa wsypana do ugotowanego z cukrem i wodą rabarbaru.
Rabarbarowiec na zimno
Sparzone wbite do miski jajka ubite z cukrem na puszysty krem.
Rabarbarowiec na zimno
A tak wygląda to ciasto po przekrojeniu.