jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rabarbarowiec sypany.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jako że sezon rabarbarowy w pełni głównym składnikiem ciasta jest rabarbar. Dodatkowo mąka orkiszowa , cukier brązowy i orzechy.

Rabarbarowiec sypany. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rabarbarowiec sypany.

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rabarbarowiec sypany.
Obieramy rabarbar i jabłka,kroimy je drobno i dusimy chwilę podlewając odrobiną wody. Dodajemy miód i mieszamy.Studzimy. Do miski wsypujemy 1/2 szklanki cukru, mąkę pszenna i orkiszową, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i mielone orzechy. Mieszamy dokładnie. Foremkę wykładamy papierem po czym rozsypujemy 1/3 sypkich składników. Wykładamy na nie połowę masy rabarbarowej, oprószamy 1 łyżeczką cynamonu. Na masę wykładamy kolejną część składników sypkich. Na końcu wykładamy pozostały rabarbar, posypujemy go cynamonem.Wykładamy ostatnią część składników sypkich. Układamy na niej masło pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy olejem i posypujemy górę orzechami i cukrem brązowym. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta. Przed podaniem oprószamy odrobiną cukru pudru i udekorujemy listkami melisy.
Rabarbarowiec sypany.
Obieramy rabarbar i jabłka,kroimy je drobno i dusimy chwilę podlewając odrobiną wody. Dodajemy miód i mieszamy.Studzimy.
Rabarbarowiec sypany.
Do miski wsypujemy 1/2 szklanki cukru, mąkę pszenna i orkiszową, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i mielone orzechy. Mieszamy dokładnie.
Rabarbarowiec sypany.
Na masę wykładamy kolejną część składników sypkich.
Rabarbarowiec sypany.
Pieczemy ciasto w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta.