Sposób przygotowania:
Rabarbarowiec sypany.
Obieramy rabarbar i jabłka,kroimy je drobno i dusimy chwilę podlewając odrobiną wody. Dodajemy miód i mieszamy.Studzimy. Do miski wsypujemy 1/2 szklanki cukru, mąkę pszenna i orkiszową, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i mielone orzechy. Mieszamy dokładnie. Foremkę wykładamy papierem po czym rozsypujemy 1/3 sypkich składników. Wykładamy na nie połowę masy rabarbarowej, oprószamy 1 łyżeczką cynamonu. Na masę wykładamy kolejną część składników sypkich. Na końcu wykładamy pozostały rabarbar, posypujemy go cynamonem.Wykładamy ostatnią część składników sypkich. Układamy na niej masło pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy olejem i posypujemy górę orzechami i cukrem brązowym. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta. Przed podaniem oprószamy odrobiną cukru pudru i udekorujemy listkami melisy.
edytaha
jaNina
No tak Edytko... pozostało wspomnienie.
:)
cris
jaNina
Dziekuję :) najlepsze są kwaśne owoce bezpestkowe np. jabłka lub drylowane wiśnie