szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Kąski kurczaka w serowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kąski kurczaka w serowej panierce są bardzo chrupiące. Stanowią przysmak dzieci, Są idealne na przygotowaną na szybko imprezę.

Kąski kurczaka w serowej panierce

Składniki:

Kąski kurczaka w serowej panierce

Składniki do kurczaka

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka tymianku

Składniki na panierkę

Sposób przygotowania:

Kąski kurczaka w serowej panierce
Pierś kurczaka pokroić w większą kostkę lub paski. Przełożyć do miseczki. Dodać do niego przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz tymianek. Wymieszać i wstawić na ok. godzinę do lodówki.

Jajka rozbić z odrobiną soli. Przygotować panierkę. Do miski przełożyć tartą bułkę, rozdrobnione płatki kukurydziane ( ja rozdrobniłam je przekładając do woreczka i wałkując wałkiem do ciasta) oraz starty na średnich oczkach ser.

Wszystko dokładnie wymieszać. Każdy kawałek kurczaka zanurzyć w rozkłóconym jajku, a następnie obtoczyć w panierce. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.