Sposób przygotowania:
Szybki sernik
Przygotowuję niezbędne składniki na ciasto, następnie schłodzone masło kładę do wgłębienia w mące i siekam nożem razem z mąką, dodaję cukier, żółtka. Łącze składniki i zagniatam ciasto aby było gładkie i jednolite, następnie zawijam je w folię aluminiową i chłodzę je w lodówce. W dalszej kolejności białka ubić z cukrem na sztywna pianę aby po odwróceniu naczynia piana nie wydostała się poza naczynie, wlewam kolejno śmietany i dalej miksuję, na sam koniec dodaję budynie i cukier waniliowy. Wyjmuję ciasto z lodówki, kroję je na połowę i jedną połowę wykładam na dno blaszki równomiernie je rozkładam na blasze, wylewam masę serową a drugą część ciasta ścieram na tarce o grubych otworach. Blaszka powinna mieć wielkość 24/ 34 cm, wówczas jest odpowiednia wysokość ciasta. Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze około 180 stopni C przez około 60 minut.