agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Szybki sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny sernik ze śmietan na kruchym cieście

Szybki sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybki sernik

 

  • 3 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 śmietany 18%
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu smietankowego

 

 

Sposób przygotowania:

Szybki sernik
Przygotowuję niezbędne składniki na ciasto, następnie schłodzone masło kładę do wgłębienia w mące i siekam nożem razem z mąką, dodaję cukier, żółtka. Łącze składniki i zagniatam ciasto aby było gładkie i jednolite, następnie zawijam je w folię aluminiową i chłodzę je w lodówce. W dalszej kolejności białka ubić z cukrem na sztywna pianę aby po odwróceniu naczynia piana nie wydostała się poza naczynie, wlewam kolejno śmietany i dalej miksuję, na sam koniec dodaję budynie i cukier waniliowy. Wyjmuję ciasto z lodówki, kroję je na połowę i jedną połowę wykładam na dno blaszki równomiernie je rozkładam na blasze, wylewam masę serową a drugą część ciasta ścieram na tarce o grubych otworach. Blaszka powinna mieć wielkość 24/ 34 cm, wówczas jest odpowiednia wysokość ciasta. Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze około 180 stopni C przez około 60 minut.
Szybki sernik
tutaj przygotowujęciasto na sernik
Szybki sernik
na dnie blaszki wykładai równomiernie ciasto
Szybki sernik
ciasto po wykonaniu- można je schłodzić
Szybki sernik
tutaj masa serowa wylana bezpośrednio na ciasto

Tagi:

mak ciasto sernik