Sposób przygotowania:
Szybki sernik na zimno
WCZEŚNIEJ (dzień lub rano): Przygotuj 2 galaretki różne smakowo, na płaskich półmiskach (głębokie talerze) w mniejszej ilości wody niż podana na przepisie. Kiedy stężeją kroimy je wzdłuż i w poprzek (szachownica). TORTOWNICA (ŚR.OK.30CM.) Wykładamy dno papierem śniadaniowym i układamy na nim biszkopty, a w luki między wkruszamy resztę, aby utworzyć spód pod sernik. Na biszkoptach rozkładamy galaretki, pokrojone wcześniej w kosteczkę. MASA: Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Żółtko utrzeć z cukrem i z masłem. Po utarciu dodawać stopniowo serki, ciągle mieszając. Żelatynę uzupełnić ciepłą wodą do ok połowy szklanki. Białko jaja ubić na sztywno. Ciągle mieszając masę, wlewać powoli lekko przestudzoną (aby się masa nie zważyła) żelatynę. Wymieszać. Dodać ubite białko i delikatnie połączyć. Masę wylewać na tortownicę (dość energicznie) stopniowo wrzucając kostki galaretek. Rozpuścić 3 galaretkę (w innym kolorze). Kiedy sernik stężeje dekorujemy wg uznania i zalewamy tężejącą galaretką (żeby nie przelała się bokami tortownicy).