Sposób przygotowania:
Szybki sos pomidorowy
W dużym garnku zagotować wodę,
W drugim garnku przygotować zimną wodę.
Umyte pomidory ponacinać na krzyż.
Wrzucić je do wrzątku i parzyć około 1 minuty.
Po tym czasie wyjąć pomidory łyżką cedzakową i włożyć je do zimnej wody na około minutę.
Pomidory wyjąć z wody, zdjąć z nich skórkę i usunąć wszystkie stwardniałe części.
Obrane pomidory pokroić na kawałki, wrzucić do rondla i zagotować.
Gotować około 10 minut, dodać pęczek bazylii i posolić.
Gotować jeszcze 2 minuty, usunąć bazylię.
Gorące pomidory razem z sokiem przelewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Słoiki odwrócić do góry dnem na około minutę, po czym z powrotem odwrócić.
W drugim garnku przygotować zimną wodę.
Umyte pomidory ponacinać na krzyż.
Wrzucić je do wrzątku i parzyć około 1 minuty.
Po tym czasie wyjąć pomidory łyżką cedzakową i włożyć je do zimnej wody na około minutę.
Pomidory wyjąć z wody, zdjąć z nich skórkę i usunąć wszystkie stwardniałe części.
Obrane pomidory pokroić na kawałki, wrzucić do rondla i zagotować.
Gotować około 10 minut, dodać pęczek bazylii i posolić.
Gotować jeszcze 2 minuty, usunąć bazylię.
Gorące pomidory razem z sokiem przelewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Słoiki odwrócić do góry dnem na około minutę, po czym z powrotem odwrócić.