Sposób przygotowania:
Szybkie brownie wg Nigelli LawsonEtap 1
Masło przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier, wodę i kakao. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż wszystko się ładnie połączy. Masę przestudzić.
Etap 2
Jajka utrzeć z cukrem waniliowym i solą.
Etap 3
Do tego dodać ostudzoną masę czekoladową, mąkę i sodę. Wymieszać mikserem do połączenia składników.
Etap 4
Czekoladę posiekać.
Etap 5
Czekoladę dodać do ciasta, wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki (ok. 23 x 28 cm).
Etap 6
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Wg oryginału należy piec 25 minut do suchego patyczka, ale u mnie dopiero po dwa razy dłuższym czasie ciasto się ścięło. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto dobrze ostudzić.