Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szybkie brownie wg Nigelli Lawson

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto przepyszne, wilgotne, puszyste. Wg mnie bardziej przypomina murzynka, niemniej niezwykle smakowitego.

Szybkie brownie wg Nigelli Lawson

Składniki:

Szybkie brownie wg Nigelli Lawson

 

  • 150 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Szybkie brownie wg Nigelli Lawson

Etap 1

Szybkie brownie wg Nigelli Lawson
Gęsta masa przygotowana z masła cukru wody i kakao.

Masło przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier, wodę i kakao. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż wszystko się ładnie połączy. Masę przestudzić.

Etap 2

Szybkie brownie wg Nigelli Lawson
Jajka utarte z cukrem waniliowym i solą.

Jajka utrzeć z cukrem waniliowym i solą.

Etap 3

Szybkie brownie wg Nigelli Lawson
Masa czekoladowa mąka i soda wymieszane z kremem jajecznym.

Do tego dodać ostudzoną masę czekoladową, mąkę i sodę. Wymieszać mikserem do połączenia składników.

Etap 4

Szybkie brownie wg Nigelli Lawson
Półtorej tabliczki czekolady deserowej niezbyt grubo posiekane.

Czekoladę posiekać.

Etap 5

Szybkie brownie wg Nigelli Lawson

Czekoladę dodać do ciasta, wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki (ok. 23 x 28 cm).

Etap 6

Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Wg oryginału należy piec 25 minut do suchego patyczka, ale u mnie dopiero po dwa razy dłuższym czasie ciasto się ścięło. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto dobrze ostudzić.