Sposób przygotowania:
Szybkie ciacho na 3/4 babci Gabci
Migdały sparzamy aby pozbawić skórki. Jedną garść pozostawiamy całą, a drugą rozdrabniamy. Brzoskwinie pozbywamy skórki, pestki i kroimy na części. Mąkę, skrobię, cukier, masło, jajka i proszek do pieczenia dodajemy do dużej miski. Mieszamy aż powstanie jednolita, gładka masa. Formę smarujemy dodatkowym masłem i obsypujemy panierką. Trochę więcej niż połowę z masy przelewamy do formy. Do reszty dodajemy kakao oraz pokruszone migdały i solidnie mieszamy, aż cała masa nabierze brązowego odcienia. Taką dodajemy do formy - ale nie równomiernie, aby pozostały tu i ówdzie jaśniejsze prześwity. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane brzoskwinie. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 45-50 minut. W 1/3 szklanki wody, w małym garnuszku na niewielkim ogniu, mieszając, rozpuszczamy 2 łyżki kakao oraz cukier-puder. Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch upieczonego ciasta, dodatkowo układając na niej pozostałą garść, całych migdałów. Smacznego!