Sposób przygotowania:
Szybkie ciasto ucierane z truskawkami
Zanim zabierzemy się za cisto musimy dokładnie umyć truskawki i pozbawić i szypułek. Następnie odkładamy je np. na ścierkę by ociekły z wody, która na cieście nie jest nam potrzebna:)
Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do miski.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem oraz żółtkami. Nie należy robić tego długo, bowiem ciasto będzie twarde. Cukier ma się nie rozpuścić. ma być wyczuwalny i widoczny. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Najpierw jedną łyżkę piany, a następnie całą resztę. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto będzie bardzo gęste, ale takie właśnie ma być. Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch na, którym układamy lekko wciskając w ciasto osuszone truskawki.
Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni przez około 60 minut.
Ciasto robi się bardzo szybko. Zamiast świeżych truskawek można użyć truskawki z kompotu. Można też całkiem zmienić owoce i użyć np. jabłek pokrojonych w plasterki, rabarbaru, czy też śliwek węgierek. Można również użyć owoców z kompotu przy czym trzeba pamiętać, by dobrze osączyć je z zalewy, aby ciasto nam nią nie namokło.
Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do miski.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem oraz żółtkami. Nie należy robić tego długo, bowiem ciasto będzie twarde. Cukier ma się nie rozpuścić. ma być wyczuwalny i widoczny. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Najpierw jedną łyżkę piany, a następnie całą resztę. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto będzie bardzo gęste, ale takie właśnie ma być. Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch na, którym układamy lekko wciskając w ciasto osuszone truskawki.
Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni przez około 60 minut.
Ciasto robi się bardzo szybko. Zamiast świeżych truskawek można użyć truskawki z kompotu. Można też całkiem zmienić owoce i użyć np. jabłek pokrojonych w plasterki, rabarbaru, czy też śliwek węgierek. Można również użyć owoców z kompotu przy czym trzeba pamiętać, by dobrze osączyć je z zalewy, aby ciasto nam nią nie namokło.
dayzi