Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane z truskawkami i kokosem
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wciąż ucierając dodajemy odrobinę soli, a następnie jajko. Miksujemy do czasu połączenia jajka z masą, po czym dodajemy kolejne ucierając po każdym, aż do ostatniego.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy maślano-jajecznej i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Boki tortownicy smarujemy masłem i wysypujemy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przekładamy do tortownicy ciasto. Wyrównujemy wierzch i układamy na cieście odszypułkowane i umyte truskawki (pokrojone na połówki lub w całości).
Posypujemy wiórkami kokosowymi. Przygotowujemy kruszonkę: masło kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy mąką i cukrem, po czym energicznie rozcieramy w palcach tak, by powstały grudki.
Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 40 minut (termoobieg).
Gotowe odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy maślano-jajecznej i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Boki tortownicy smarujemy masłem i wysypujemy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przekładamy do tortownicy ciasto. Wyrównujemy wierzch i układamy na cieście odszypułkowane i umyte truskawki (pokrojone na połówki lub w całości).
Posypujemy wiórkami kokosowymi. Przygotowujemy kruszonkę: masło kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy mąką i cukrem, po czym energicznie rozcieramy w palcach tak, by powstały grudki.
Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 40 minut (termoobieg).
Gotowe odstawiamy do ostudzenia.