Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Ciasto ucierane z truskawkami i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo szybkie w przygotowaniu, kusi zapachem truskawek i delikatną kokosową nutą. Smakuje wszystkim bez wyjątku.

Ciasto ucierane z truskawkami i kokosem

Składniki:

Ciasto ucierane z truskawkami i kokosem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z truskawkami i kokosem
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wciąż ucierając dodajemy odrobinę soli, a następnie jajko. Miksujemy do czasu połączenia jajka z masą, po czym dodajemy kolejne ucierając po każdym, aż do ostatniego.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy maślano-jajecznej i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Boki tortownicy smarujemy masłem i wysypujemy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przekładamy do tortownicy ciasto. Wyrównujemy wierzch i układamy na cieście odszypułkowane i umyte truskawki (pokrojone na połówki lub w całości).

Posypujemy wiórkami kokosowymi. Przygotowujemy kruszonkę: masło kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy mąką i cukrem, po czym energicznie rozcieramy w palcach tak, by powstały grudki.

Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 40 minut (termoobieg).

Gotowe odstawiamy do ostudzenia.