SUPERPRZEPIS

Szybkie ciasto Wiewiórka

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Szybkie ciasto Wiewiórka Więcej zdjęć (5)

Szybko się piecze, a jeszcze szybciej znika :)

Składniki:

Szybkie ciasto Wiewiórka

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki oleju
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich (1 szklanka)
  • 3 duże szare renety

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto Wiewiórka
Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Orzechy posiekałam. Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w kostkę. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Jajka ubiłam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą białą masę, dokładnie wymieszałam z mąką i proszkiem do pieczenia (mikserem). Do masy, bez przerwy miksując, wlałam cienkim strumieniem olej. Do ciasta dodałam posiekane orzechy i pokrojone jabłka, wymieszałam i wyłożyłam je do blaszki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni bez termoobiegu) . Piekłam około 30 minut – trzeba sprawdzić patyczkiem. Ciasto znikało w takim tempie, że cudem udało mi się ocalić mizerne resztki i zrobić zdjęcie :)
Szybkie ciasto Wiewiórka
Do ubitych jajek dodałam posiekane orzechy…
Szybkie ciasto Wiewiórka
…oraz pokrojone w kosteczkę jabłka i wymieszałam.
Szybkie ciasto Wiewiórka
Wymieszane ciasto wyłożyłam do przygotowanej blaszki.
Szybkie ciasto Wiewiórka
Ciasto bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Tagi:

jajko jajka