jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Tego rodzaju ciasta smakują pysznie i powstają błyskawicznie. Piecze się je na raz i na efekt pracy nie trzeba długo czekać.

Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem

Składniki na kwadratową tortownicę

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 olejek cytrynowy,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki czerwonej porzeczki (po obraniu)
  • cukier puder do posypania,
  • 1 łyżka mąki do obtoczenia porzeczek

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem

ETAP 1

Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem
Porzeczki obieramy z szypułek. Następnie przepłukujemy i dokładnie osuszamy.

Porzeczki obieramy z szypułek. Następnie przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Gotowe obtaczamy w jednej łyżce mąki.

ETAP 2

Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem
ajka wybujamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy do uzyskania puszystej masy.

Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
Jajka wybujamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy do uzyskania puszystej masy.

ETAP 3

Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem
Do ubitej masy jajecznej dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz wlewamy olej i olejek cytrynowy.

Do ubitej masy jajecznej dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz wlewamy olej i olejek cytrynowy. Ciasto miksujemy do dokładnego połączenia składników.

ETAP 4

Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem
Gotowe wylewamy na przygotowaną blaszkę.

Gotowe wylewamy na przygotowaną blaszkę.

ETAP 5

Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem
Na wierzch wykładamy przygotowane porzeczki.

Na wierzch wykładamy przygotowane porzeczki.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.