kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Ciasto z porzeczkami i pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z porzeczkami i pianką

Ciasto z porzeczkami i pianką

Składniki:

Ciasto z porzeczkami i pianką

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

  • Nadzienie:
  • 50 dag oczyszczonych czerwonych porzeczek
  • 20 dag cukru
  • 5 białek

Sposób przygotowania:

Ciasto z porzeczkami i pianką
Posiekać masło z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ukształtować kulę, zawinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki. Po czym wylepić ciastem tortownicę (łącznie z brzegami), ponakłuwać i piec w temp. 190 st. C przez 12 minut. Nadzienie: ubić pianę z białek. Nie przerywając ubijania wsypywać cukier. Wymieszać z porzeczkami, wyłożyć na ciasto. Piec w temp. 160 st. C przez 30 minut.