Sposób przygotowania:
Szybkie ciasto ze śliwkamiETAP 1:
Jajka wybić do miski, dodać cukier i zmiksować.
ETAP 2:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczone i ostudzone masło, zmiksowane jajka, śmietanę i ekstrakt z wanilii.
ETAP 3:
Wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką.
ETAP 4:
Blaszkę o średnicy 27x36 wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu.
Kruszonka:
Mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy i żółtko wyrabiać palcami do powstania pokruszonego ciasta.
ETAP 6:
Kruszonką posypać przygotowane ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka około 50 minut.