WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1680]

Szarlotka na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna szarlotka zrobiona na upieczonym biszkopcie z masą jabłkową z prażonych jabłek wymieszanych z galaretką i z warstwą bitej śmietany.

Szarlotka na biszkopcie

Składniki:

Szarlotka na biszkopcie

biszkopt

Masy

  • 1 słoik prażonych jabłek (ok.900ml)
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 śmietan - fixy
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Szarlotka na biszkopcie

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z cukrami na puszystą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok. 21 cm wyłożonej papierem i piec w temp. 170 stopni do suchego patyczka. Wystudzić po upieczeniu.

Jabłka przełożyć do garnka i zagotować. Wyłączyć gaz i wsypać galaretki, dobrze wymieszać, przestudzić i wyłożyć na ciasto. Gdy jabłka stężeją ubić śmietanę z śmietan-fixami i cukrem pudrem i wyłożyć na jabłka.

Wierzch posypać startą na tarce na drobnych oczkach mleczną czekoladą i odrobiną cynamonu.