Sposób przygotowania:
Szarlotka z orzechamiETAP 1:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły wsypać do miski. Wbić do tego jajka, wkroić zimne masło i dodać zimną śmietanę. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na dwie części. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do zamrażalki na kilka godzin.
Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć połowę ciasta i docisnąć palcami. Orzechy wymieszać z cukrem waniliowym i rozsypać na spodzie równomiernie.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem i kisielami i wyłożyć na orzechy.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Ciasto piec ok. godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.