WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szarlotka z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka na kruchym cieście z dużą ilością jabłek oraz z dodatkiem mielonych orzechów włoskich, posypana cukrem pudrem.

Szarlotka z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z orzechami

ETAP 1:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły wsypać do miski. Wbić do tego jajka, wkroić zimne masło i dodać zimną śmietanę. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na dwie części. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do zamrażalki na kilka godzin.

Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć połowę ciasta i docisnąć palcami. Orzechy wymieszać z cukrem waniliowym i rozsypać na spodzie równomiernie.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem i kisielami i wyłożyć na orzechy.

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Ciasto piec ok. godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Szarlotka z orzechami
Szarlotka po upieczeniu i wystudzeniu oprószona cukrem pudrem
Szarlotka z orzechami
Szarlotka z orzechami po upieczeniu wyjęta z blachy
Szarlotka z orzechami
Jabłka obrane i starte na tarce wymieszane cynamonem.
Szarlotka z orzechami
Zmielone w maszynce do mięsa orzechy włoskie