Sposób przygotowania:
Kalafior po grecku
W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy startą na tarce (można zamiast tego użyć rozdrabniacza) marchewkę, pietruszkę oraz seler. Mieszamy i podsmażamy przez minutę, a następnie podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy około 10 minut.
Na warzywach układamy różyczki kalafiora. Przykrywamy naczynie i dusimy do momentu, aż kalafior będzie odpowiednio miękki.
Dodajemy przecier pomidorowy i dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Na warzywach układamy różyczki kalafiora. Przykrywamy naczynie i dusimy do momentu, aż kalafior będzie odpowiednio miękki.
Dodajemy przecier pomidorowy i dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.