Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Kalafior po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je z powodzeniem zabrać do pracy i zjeść jako lunch.

Kalafior po grecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior po grecku

 

Sposób przygotowania:

Kalafior po grecku
W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy startą na tarce (można zamiast tego użyć rozdrabniacza) marchewkę, pietruszkę oraz seler. Mieszamy i podsmażamy przez minutę, a następnie podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy około 10 minut.

Na warzywach układamy różyczki kalafiora. Przykrywamy naczynie i dusimy do momentu, aż kalafior będzie odpowiednio miękki.

Dodajemy przecier pomidorowy i dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Kalafior po grecku
W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli.
Kalafior po grecku
Dodajemy startą na tarce (można zamiast tego użyć rozdrabniacza) marchewkę, pietruszkę oraz seler.
Kalafior po grecku
Na warzywach układamy różyczki kalafiora. Przykrywamy naczynie i dusimy do momentu, aż kalafior będzie odpowiednio miękki.
Kalafior po grecku
Dodajemy przecier pomidorowy i dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.