Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Lasagne z domowym makaronem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lasagne w wersji wegetariańskiej może smakować wybornie, zwłaszcza, jeżeli wykorzystamy do niej świeże, sezonowe, ekologiczne warzywa, a makaron wykonamy własnoręcznie.

Lasagne z domowym makaronem i warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lasagne z domowym makaronem i warzywami

 

 

 

 

 

  • dodatkowo:
  • 4 plastry sera żółtego
  • oregano lub suszona bazylia
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Lasagne z domowym makaronem i warzywami

Przygotowanie makaronu

Lasagne z domowym makaronem i warzywami
Domowy makaron zrobiony z mąki, jajek i szczypty soli

Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek, wbijamy do niego jajka, dodajemy odrobinę soli, zagniatamy makaron. Jeżeli ciasto słabo się klei, dodajemy więcej mąki.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, tniemy na kawałki, każdy posypujemy z obu stron mąką i przepuszczamy kilkakrotnie przez maszynkę do makaronu lub rozwałkowujemy cienko.

Płaty makaronu odstawiamy do wysuszenia.

Warstwa z fasolki szparagowej

Lasagne z domowym makaronem i warzywami
Warstwa z fasolki szparagowej i sera gorgonzola

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, tniemy na mniejsze kawałki.

Gotujemy kilkanaście minut. Na patelni roztapiamy ser gorgonzola, wrzucamy fasolkę, podsmażamy, doprawiamy do smaku.

Warstwa z cukinii i bakłażana

Lasagne z domowym makaronem i warzywami
Warstwa z bakłażana, cukinii, kaparów i przecieru pomidorowego

Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.

Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, która daje ciekawy posmak przypominający mięso.

Podgrzewamy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy i kapary, podgrzewamy razem, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Przygotowanie sosu beszamelowego

Lasagne z domowym makaronem i warzywami
Sos beszamelowy

W garnku roztapiamy masło, wrzucamy mąkę i podsmażamy, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodajemy mleko o temperaturze pokojowej. Zagotowujemy.

Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, suszoną natkę pietruszki.

Obgotowanie makaronu

Lasagne z domowym makaronem i warzywami

Zagrzewamy wodę na wrzątek, wrzucamy do niej płaty makaronu - po chwili wyjmujemy.

Przekładanie lasagne

Lasagne z domowym makaronem i warzywami

Dno formy natłuszczamy. Układamy pierwszy płat makaronu, a następnie układamy na nim warstwę z cukinią i bakłażanem.

Przekładanie lasagne - c.d.

Lasagne z domowym makaronem i warzywami

Na warstwie z cukinii i bakłażana układamy kolejny płat makaronu, na nim warstwę z fasolki.

Przekładamy tak kolejno warstwy, dopóki starczy nam składników.

Zapiekanie lasagne

Lasagne z domowym makaronem i warzywami

Na wierzch wykładamy sos beszamelowy. Lasagne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy 20 minut.

Następnie na wierzch wykładamy plastry sera i pieczemy jeszcze 10 minut. Kroimy na porcje, wykładamy na talerze.

Przed podaniem posypujemy ulubionymi ziołami. Smacznego!