Sposób przygotowania:
Lasagne z domowym makaronem i warzywamiPrzygotowanie makaronu
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek, wbijamy do niego jajka, dodajemy odrobinę soli, zagniatamy makaron. Jeżeli ciasto słabo się klei, dodajemy więcej mąki.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, tniemy na kawałki, każdy posypujemy z obu stron mąką i przepuszczamy kilkakrotnie przez maszynkę do makaronu lub rozwałkowujemy cienko.
Płaty makaronu odstawiamy do wysuszenia.
Warstwa z fasolki szparagowej
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, tniemy na mniejsze kawałki.
Gotujemy kilkanaście minut. Na patelni roztapiamy ser gorgonzola, wrzucamy fasolkę, podsmażamy, doprawiamy do smaku.
Warstwa z cukinii i bakłażana
Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.
Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, która daje ciekawy posmak przypominający mięso.
Podgrzewamy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy i kapary, podgrzewamy razem, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Przygotowanie sosu beszamelowego
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy mąkę i podsmażamy, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodajemy mleko o temperaturze pokojowej. Zagotowujemy.
Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, suszoną natkę pietruszki.
Obgotowanie makaronu
Zagrzewamy wodę na wrzątek, wrzucamy do niej płaty makaronu - po chwili wyjmujemy.
Przekładanie lasagne
Dno formy natłuszczamy. Układamy pierwszy płat makaronu, a następnie układamy na nim warstwę z cukinią i bakłażanem.
Przekładanie lasagne - c.d.
Na warstwie z cukinii i bakłażana układamy kolejny płat makaronu, na nim warstwę z fasolki.
Przekładamy tak kolejno warstwy, dopóki starczy nam składników.
Zapiekanie lasagne
Na wierzch wykładamy sos beszamelowy. Lasagne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy 20 minut.
Następnie na wierzch wykładamy plastry sera i pieczemy jeszcze 10 minut. Kroimy na porcje, wykładamy na talerze.
Przed podaniem posypujemy ulubionymi ziołami. Smacznego!