Leczo z chorizo i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Leczo, to sposób na szybki i smaczny posiłek pełen warzyw. Można je podać zarówno z pieczywem, jak i ziemniakami, czy makaronem.

Leczo z chorizo i kukurydzą

Składniki:

Leczo z chorizo i kukurydzą

 

  • 150 g chorizo
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor malinowy
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki sosu jalapeno
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Leczo z chorizo i kukurydzą

ETAP 1:

Leczo z chorizo i kukurydzą
Kiełbasę podsmażamy, dodajemy cebulę i czosnek

Chorizo kroimy w plasterki, podsmażamy, aż wytopi się część tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i posiekane ząbki czosnku, smażymy, aż cebula będzie szklista

ETAP 2:

Leczo z chorizo i kukurydzą
Do kiełbasy dodajemy paprykę i kukurydzę

Kiełbasę z cebulą zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i wyłuskaną z kolby kukurydzę.

ETAP 3:

Leczo z chorizo i kukurydzą
Dodajemy pomidora i przyprawiamy do smaku

Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Dusimy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.

Na koniec dodajemy sos jalapeno, bazylię oraz sól i pieprz do smaku.