SUPERPRZEPIS

Kolorowe leczo z fasolą

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Kolorowe leczo z fasolą

Dla dodania pożywności, tradycyjne leczo wzbogaciłam o fasolę. To także sposób na szybki, rozgrzewający posiłek. Używając kolorowej papryki w prosty sposób nadajemy potrawie zachęcającego do spożycia wyglądu. POLECAM!

Składniki:

Kolorowe leczo z fasolą

 

  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 zielone papryki,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 młoda cukinia,
  • Pęto kiełbasy,
  • 0,5 kg fasoli ( u mnie mokrej ,”zielonej”),
  • 5 pomidorów,
  • Majeranek, tymianek,
  • 1 mała papryczka chili,
  • Sól, pieprz, papryka do smaku
  • Pączek natki pietruszki,
  • olej

Sposób przygotowania:

Kolorowe leczo z fasolą

Etap 1

Kolorowe leczo z fasolą
fasolę gotujemy do miękkości. ugotowaną odcedzamy

Fasolę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Użyłam mokrej, więc przed gotowaniem pominęłam etap moczenia (Leczo można przygotować z suchej fasoli, wówczas wcześniej ją namaczamy na kilka godzin, a później gotujemy). Gotową fasolę odcedzamy.

Etap 2

Kolorowe leczo z fasolą
Kolorowe papryki kroimy w kostkę

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pokrojoną rumienimy na oleju. Dodajemy do niej drobno posiekaną papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Z kolorowych papryk usuwamy nasiona i kroimy je w kostkę.

Etap 3

Kolorowe leczo z fasolą
Do podduszonych warzyw dodajemy pokrojoną cukinię

Dodajemy do pomidorów. Całość gotujemy około 5 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa podlewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości. Co jakiś czas mieszamy.

Etap 4

Kolorowe leczo z fasolą
przysmażoną kiełbasę dodajemy do lecza

Między czasie kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy na patelni. Przysmażoną dodajemy do gotowych warzyw.

Etap 5

Kolorowe leczo z fasolą
Na koniec dodajemy odsączoną , ugotowaną wcześniej fasolę

Całość gotujemy około 5 minut, po czym dodajemy fasolę oraz posiekaną natkę pietruszki. Leczo doprawiamy do smaku i podajemy.