Sposób przygotowania:
Kolorowe leczo z fasoląEtap 1
Fasolę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Użyłam mokrej, więc przed gotowaniem pominęłam etap moczenia (Leczo można przygotować z suchej fasoli, wówczas wcześniej ją namaczamy na kilka godzin, a później gotujemy). Gotową fasolę odcedzamy.
Etap 2
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pokrojoną rumienimy na oleju. Dodajemy do niej drobno posiekaną papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Z kolorowych papryk usuwamy nasiona i kroimy je w kostkę.
Etap 3
Dodajemy do pomidorów. Całość gotujemy około 5 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa podlewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości. Co jakiś czas mieszamy.
Etap 4
Między czasie kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy na patelni. Przysmażoną dodajemy do gotowych warzyw.
Etap 5
Całość gotujemy około 5 minut, po czym dodajemy fasolę oraz posiekaną natkę pietruszki. Leczo doprawiamy do smaku i podajemy.
karola25