Sposób przygotowania:
Bazyliowa Pavlova z kremem cytrynowymETAP 1:
Zacznij od przygotowania bezy. Na papierze narysuj okrąg o średnicy 16 cm. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Pęczek bazylii zmiksuj z sokiem z cytryny w blenderze kielichowym. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawaj cukier, nie przerywaj ucierania dodaj dwie łyżki zmiksowanej bazylii z sokiem cytrynowym oraz skrobię ziemniaczaną. Piana jest dobrze ubita gdy jest sztywna i lśniąca.
Wyłóż pianę na przygotowany papier do pieczenia, nadając jej pożądany kształt. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz w temperaturze 160 stopni przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i susz bezę przez 90 minut. Gotową bezę wystudź.
Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj do niej serek mascarpone oraz skórkę i sok z cytryny, krótko zmiksuj.
Owoce opłucz i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
Bezę ułóż na paterze, udekoruj cytrynowym kremem oraz owocami