kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Bazyliowa Pavlova z kremem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prawdziwie letnia Pavlova z sezonowymi owocami oraz kremem cytrynowym na bazie mascarpone to idealny deser.

Bazyliowa Pavlova z kremem cytrynowym

Składniki:

Bazyliowa Pavlova z kremem cytrynowym

 

  • beza:

 

  • 4 białka (najlepiej z wiejskich, dużych jajek)
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

 

  • krem:

 

  • 100 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty i skórka otarta z 1 cytryny

 

  • ponadto:

 

  • owoce lata: czereśnie, porzeczki, agrest i maliny

Sposób przygotowania:

Bazyliowa Pavlova z kremem cytrynowym

ETAP 1:

Zacznij od przygotowania bezy. Na papierze narysuj okrąg o średnicy 16 cm. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Pęczek bazylii zmiksuj z sokiem z cytryny w blenderze kielichowym. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawaj cukier, nie przerywaj ucierania dodaj dwie łyżki zmiksowanej bazylii z sokiem cytrynowym oraz skrobię ziemniaczaną. Piana jest dobrze ubita gdy jest sztywna i lśniąca.

Wyłóż pianę na przygotowany papier do pieczenia, nadając jej pożądany kształt. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz w temperaturze 160 stopni przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i susz bezę przez 90 minut. Gotową bezę wystudź.

Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj do niej serek mascarpone oraz skórkę i sok z cytryny, krótko zmiksuj.

Owoce opłucz i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.

Bezę ułóż na paterze, udekoruj cytrynowym kremem oraz owocami


Tagi:

ciastka beza