Sposób przygotowania:
Orzechowe ciasteczka z masą
Orzechy arachidowe wsypać na blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika i lekko zrumienić. 10 dag orzechów zmielić w młynku do orzechów, resztę posiekać. Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z cukrem pudrem, połową zmielonych orzechów, dodać masło, przeciśnięte przez praskę do czosnku żółtka z ugotowanych jajek, surowe jajko, śmietanę. Posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię odłożyć na 10 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. foremką wycinać ciasteczka i układać na blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-12 minut w temp 180 stopni. Masa: Pokruszone biszkopty wymieszać z resztą mielonych orzechów i wiórkami kokosowymi. W misce utrzeć ciepłe masło z cukrem pudrem, połączyć z biszkoptami, dodać śmietanę, wymieszać. ( gdy masa jest zbyt sucha dodać śmietany lub masła) Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i aromatem. Zimne ciasteczka przekładać masą, polukrować i posypać posiekanymi orzechami.