SUPERPRZEPIS

Orzechowe ciasteczka z masą

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Orzechowe ciasteczka z masą Więcej zdjęć (5)

Ciasteczka są bardzo kruche i aromatyczne. Wspaniały dodatek do kawy.

Składniki:

Orzechowe ciasteczka z masą

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe ciasteczka z masą
Orzechy arachidowe wsypać na blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika i lekko zrumienić. 10 dag orzechów zmielić w młynku do orzechów, resztę posiekać. Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z cukrem pudrem, połową zmielonych orzechów, dodać masło, przeciśnięte przez praskę do czosnku żółtka z ugotowanych jajek, surowe jajko, śmietanę. Posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię odłożyć na 10 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. foremką wycinać ciasteczka i układać na blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-12 minut w temp 180 stopni. Masa: Pokruszone biszkopty wymieszać z resztą mielonych orzechów i wiórkami kokosowymi. W misce utrzeć ciepłe masło z cukrem pudrem, połączyć z biszkoptami, dodać śmietanę, wymieszać. ( gdy masa jest zbyt sucha dodać śmietany lub masła) Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i aromatem. Zimne ciasteczka przekładać masą, polukrować i posypać posiekanymi orzechami.
Orzechowe ciasteczka z masą
Ciasto rozwałkować i foremką o dowolnym krztałcie wycinać ciasteczka
Orzechowe ciasteczka z masą
Pokruszone biszkopty wymieszać z mielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi
Orzechowe ciasteczka z masą
Połączyć z pozostałymi skłądnikami i zrobić masę
Orzechowe ciasteczka z masą
Masą przekłądać upieczone zimne ciasteczka