kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szynka długo duszona w papryce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z powodu wszechobecnych „E”, fosforanów i wypełniaczy można stracić wiarę w sklepowe wędliny. Przygotowanie domowej wędliny staje się więc coraz bardziej kuszącym pomysłem. Ten przepis co prawda jest czasochłonny ale za to nie pracochłonny.

Szynka długo duszona w papryce

Składniki:

Szynka długo duszona w papryce

podstawowe

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kminku (niemielonego)
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka majeranku
  • 2 białe cebule
  • 2 strąki czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

Szynka długo duszona w papryce
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso doprawić z obu stron solą i przyprawami. 

W garnku o szerokim dnie rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Mięso przesmażyć na złoto ze wszystkich stron. 

Cebule pokroić na ćwiartki, paprykę w ósemki. Dodać do mięsa i podlać 2 szklankami wody. 

Dusić na bardzo małej mocy kuchenki przez około 2h.

Powstały z gotowania sos można zagęścić rozrobiona w odrobinie wody łyżka mąki. 

Ciepła szynka świetnie nadaje się jako mięso do obiadu, wystudzona jako aromatyczna wędlina do kanapek.

Tagi:

okazje szynka