Sposób przygotowania:
Flaczki z kani na wołowinie
Szponder wołowy, oraz obrane i umyte marchewki z pietruszką zalać zimną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Zagotować, zebrać szumowiny, gotować na minimalnym gazie kolejną godzinę. W między czasie grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w kostkę, pora przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać, pokroić w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić cebulę z porem, dodać grzyby. Smażyć do odparowania płynu. Z wywaru wyjąć warzywa i mięso.
Marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć z powrotem do wywaru. ( Można tarze dodać obraną wołowinę). Dodać usmażone grzyby. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Gotować kolejne 15 min.
( Zupę można zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki pszennej. Będzie bardzie syta ale i kaloryczna. Ja preferuję wersję bez zasmażki).
Zagotować, zebrać szumowiny, gotować na minimalnym gazie kolejną godzinę. W między czasie grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w kostkę, pora przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać, pokroić w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić cebulę z porem, dodać grzyby. Smażyć do odparowania płynu. Z wywaru wyjąć warzywa i mięso.
Marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć z powrotem do wywaru. ( Można tarze dodać obraną wołowinę). Dodać usmażone grzyby. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Gotować kolejne 15 min.
( Zupę można zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki pszennej. Będzie bardzie syta ale i kaloryczna. Ja preferuję wersję bez zasmażki).