Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 189]

Flaczki z kani na wołowinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku mamy wysyp kani - grzyba o wspaniałym smaku. W pełni wykorzystuję ich obfity zbiór. Zupa z kani przygotowana na wywarze wołowym jest wyśmienita, prosta i tania w przygotowaniu.

Flaczki z kani na wołowinie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaczki z kani na wołowinie

 

  • 0,5 kg szpondru wołowego z kością
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 por - biała część
  • 1 duża cebula
  • 8-10 średniej wielkości kapeluszy kani
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • sól , pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Flaczki z kani na wołowinie
Szponder wołowy, oraz obrane i umyte marchewki z pietruszką zalać zimną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Zagotować, zebrać szumowiny, gotować na minimalnym gazie kolejną godzinę. W między czasie grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w kostkę, pora przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać, pokroić w pół plasterki.

Na patelni rozgrzać olej, zrumienić cebulę z porem, dodać grzyby. Smażyć do odparowania płynu. Z wywaru wyjąć warzywa i mięso.

Marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć z powrotem do wywaru. ( Można tarze dodać obraną wołowinę). Dodać usmażone grzyby. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Gotować kolejne 15 min.

( Zupę można zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki pszennej. Będzie bardzie syta ale i kaloryczna. Ja preferuję wersję bez zasmażki).
Flaczki z kani na wołowinie
Flaczki z kani na wywarze wołowym z warzywami
Flaczki z kani na wołowinie
Flaczki z kani na wywarze wołowym z warzywami
Flaczki z kani na wołowinie
Flaczki z kani na wywarze wołowym z warzywami
Flaczki z kani na wołowinie
Flaczki z kani na wywarze wołowym z warzywami

Tagi:

grzyby zupy dania