Sposób przygotowania:
Gulasz wołowy z grzybami pod ciastem francuskimETAP 1:
Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę ( W poprzek włókien)
Cebulę posiekać drobno, pora rozciąć, dokładnie wypłukać, pokroić w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wołowinę, smażyć z jednej strony na rumiano ok. 5 min.
ETAP 2:
Przekręcić kawałki mięsa na drugą stronę, dodać cebulę z porem.
Smażyć kolejne 5 min.
ETAP 3:
Mięso podlać wodą ok. 5 cm na jego wysokością, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić 60 min.
ETAP 4:
Podgrzybki obgotować przez 2 min, odcedzić.
Obrane i umyte marchewki pokroić w plastry, kapustę poszatkować.
Do mięsa dodać warzywa i grzyby.
ETAP 5:
Wszystko razem wymieszać, w razie potrzeby dolać wody.
ETAP 6:
Dusić kolejne 30-40 min do miękkości wszystkich składników i zgęstnięcia sosu.
Doprawić sosem sojowym, paprykami, czosnkiem oraz solą i pieprzem.
ETAP 7:
Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć kształty 2/3 cm większe od średnicy kokilki.
Każdy kawałek naciąć w kratkę uważając by nie przeciąć ciasta.
ETAP 8:
Gulasz umieścić w pojedynczych naczyniach do zapiekania .
ETAP 9:
Przykryć ciastem francuskim, przylepiając je do ścianek.
Zapiekać 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st
SylaUla
Martyna12
Dziękuję serdecznie , był pyszny :)