Sposób przygotowania:
Szynka duszona w warzywach1
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W naczyniu żaroodpornym lub miseczce mieszamy przyprawy: sól, czarny pieprz, słodka paprykę, majeranek i gałkę muszkatołową z oliwą z oliwek aż powstanie jednolita papka, którą równomiernie nasmarowujemy mięso.
2
Mięso najlepiej jest pozostawić do zamarynowania w lodówce na kilka do kilkunastu godzin. Wtedy dobrze przejdzie smakiem i aromatem składników marynaty.
Seler naciowy i paprykę dokładnie myjemy. Seler kroimy w plasterki a paprykę w mała kostkę.
3
W garnku rozgrzewamy niewielka ilość oleju i przesmażamy mięso ze wszystkich stron , żeby je „zamknąć”. Dzięki temu będzie soczyste i smaczne.
4
Warzywa dokładamy do mięsa i chwile przesmażamy. Podlewamy bulionem tak aby całkowicie przykrył mięso. Przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu przez 1,5h.
Po tym czasie wyciągamy mięso z garnka. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę i wlewamy przez sitko do sosu z warzywami, cały czas mieszając, aż sos się zagęści.
Mięso serwujemy z dodatkiem warzywno-pieczeniowego sosu oraz ziemniaczków i kiszonych ogórków.
misia5