Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Szynka duszona w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mięso duszone w sosie z warzywami podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi

Szynka duszona w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka duszona w sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka duszona w sosie
Szynkę umyć, pokroić w plastry. Osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i przesmażyć na drugiej patelni. Do mięsa dołożyć paprykę (wcześniej upieczoną i obraną ze skórki, pokrojoną w paseczki), uduszone pieczarki, musztardę, polać sosem Worcester. Podlać wodą lub bulionem. Cebule obrać, pokroić w piórka i wsypać do rondla. Dodać listek laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego i dusić do miękkości mięsa.Gdy mięso jest już miękkie, sos doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać pół łyżeczki papryki ostrej, łyżkę papryki słodkiej i zaciągnąć sos śmietaną. Mięso duszone w sosie z warzywami podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Szynka duszona w sosie
Szynkę umyć pokroić w plastry Osuszyć oprószyć solą pieprzem i obtoczyć w mące Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron Pieczarki obrać pokroić w plasterki i przesmażyć na drugiej patelni
Szynka duszona w sosie
Do mięsa dołożyć paprykę uduszone pieczarki musztardę polać sosem Worcester Podlać wodą lub bulionem
Szynka duszona w sosie
Cebule obrać pokroić w piórka i wsypać do rondla Dodać listek laurowy 2 kuleczki ziela angielskiego i dusić do miękkości mięsa
Szynka duszona w sosie
Gdy mięso jest już miękkie sos doprawić do smaku solą pieprzem dodać pół łyżeczki papryki ostrej łyżkę papryki słodkiej i zaciągnąć sos śmietaną