Sposób przygotowania:
Szynka duszona w sosie
Szynkę umyć, pokroić w plastry. Osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i przesmażyć na drugiej patelni. Do mięsa dołożyć paprykę (wcześniej upieczoną i obraną ze skórki, pokrojoną w paseczki), uduszone pieczarki, musztardę, polać sosem Worcester. Podlać wodą lub bulionem. Cebule obrać, pokroić w piórka i wsypać do rondla. Dodać listek laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego i dusić do miękkości mięsa.Gdy mięso jest już miękkie, sos doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać pół łyżeczki papryki ostrej, łyżkę papryki słodkiej i zaciągnąć sos śmietaną. Mięso duszone w sosie z warzywami podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.