BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Szynka duszona w sosie z goździkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjny sos wzbogacony goździkami zdobywa zupełnie nowy smak. Najlepiej smakuje z ziemniakami ale można go podać również z makaronem czy kaszą.

Szynka duszona w sosie z goździkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka duszona w sosie z goździkami

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka duszona w sosie z goździkami
Mięso pokroić na mniejsze kawałki . Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i przełożyć mięso. W tym czasie marchew i cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę. Przesmażone z jednej strony mięso, przewrócić na drugą stronę i dodać pokrojone warzywa. W garnku nastawić wodę z zielem i goździkami (ilość wody powinna w zupełności zakryć mięso, nawet odrobinę więcej). Przesmażone mięso przełożyć z całą zawartością patelni do gorącej wody z przyprawami. Przykryć pokrywką i zacząć dusić na małym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania dodać szczyptę majeranku, posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, dodać łyżkę śmietany i łyżkę gorącego wywaru. Dokładnie wymieszać i wlać do sosu. Ja na sam koniec dosypuję jeszcze odrobinę posiekanego świeżego kopru.
Szynka duszona w sosie z goździkami
pokrojone mięso podsmażam na rozgrzanym oleju
Szynka duszona w sosie z goździkami
następnie kroję w kostkę cebulę i marchew
Szynka duszona w sosie z goździkami
do podsmażonego mięsa dodaję pokrojone warzywa