Sposób przygotowania:
Szynka duszona w sosie z goździkami
Mięso pokroić na mniejsze kawałki . Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i przełożyć mięso. W tym czasie marchew i cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę. Przesmażone z jednej strony mięso, przewrócić na drugą stronę i dodać pokrojone warzywa. W garnku nastawić wodę z zielem i goździkami (ilość wody powinna w zupełności zakryć mięso, nawet odrobinę więcej). Przesmażone mięso przełożyć z całą zawartością patelni do gorącej wody z przyprawami. Przykryć pokrywką i zacząć dusić na małym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania dodać szczyptę majeranku, posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, dodać łyżkę śmietany i łyżkę gorącego wywaru. Dokładnie wymieszać i wlać do sosu. Ja na sam koniec dosypuję jeszcze odrobinę posiekanego świeżego kopru.