Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Szynka duszona z poćcami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

aromatyczne grzyby i chude mięso to doskonałe połączenie

Szynka duszona z poćcami suszonymi

Składniki:

Szynka duszona z poćcami suszonymi

 

  • 6 grubych plastrów surowej szynki wieprzowej,
  • 1-2 cebule,
  • 1 garść grzybków suszonych, użyłam suszonych, krojonych poćców,
  • do smaku: sól, pieprz mielony,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • kilka łyżek mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Szynka duszona z poćcami suszonymi
Grzyby pokruszyć, zalać ciepłą wodą, moczyć 2-3 godziny a następnie gotować w tej samej wodzie ok. 30 min.. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, oprószyć cienko mąką. Cebulę obrać, pokroić w ćwierć plasterki albo kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, zrumienić mięso, przełożyć na talerz a na tę samą patelnię wlać 1-2 łyżki oleju i zeszklić cebulkę, włożyć z powrotem mięso, wlać grzyby z wodą , w której się gotowały. Całość dusić aż mięso będzie miękkie. Podawać z ziemniakami albo kluseczkami.

Tagi:

szynka