Sposób przygotowania:
Szynka duszona z warzywami i zacierkamiETAP 1:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni na oleju na rumiano. Przełożyć do garnka. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Na tej samej patelni przesmażyć posiekaną cebulę, przyprawić ją solą, pieprzem i majerankiem i dodać do mięsa. Marchewki i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora drobno pokroić. Warzywa dodać do mięsa. Wlać ok. 2 szklanki wody. Wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy i natkę. Dusić na małym ogniu.
W międzyczasie przygotować zacierki zagniatając mąkę z jajkiem i szczyptą soli. Zacierki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do garnka. Dusić razem aż wszystko będzie miękkie.
Podawać jako samodzielne danie bez dodatków.