WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2153]

Szynka duszona z warzywami i zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, sycące danie jednogarnkowe z szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę, tartych warzyw i zacierek.

Szynka duszona z warzywami i zacierkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka duszona z warzywami i zacierkami

 

  • ok. 1kg szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 mały por
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • listek laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Szynka duszona z warzywami i zacierkami

ETAP 1:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni na oleju na rumiano. Przełożyć do garnka. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.

Na tej samej patelni przesmażyć posiekaną cebulę, przyprawić ją solą, pieprzem i majerankiem i dodać do mięsa. Marchewki i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora drobno pokroić. Warzywa dodać do mięsa. Wlać ok. 2 szklanki wody. Wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy i natkę. Dusić na małym ogniu.

W międzyczasie przygotować zacierki zagniatając mąkę z jajkiem i szczyptą soli. Zacierki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do garnka. Dusić razem aż wszystko będzie miękkie.

Podawać jako samodzielne danie bez dodatków.

Szynka duszona z warzywami i zacierkami
Danie z szynki z warzywami i zacierkami po przygotowaniu w garnku
Szynka duszona z warzywami i zacierkami
Starte zacierki dodane do garnka z mięsem i warzywami
Szynka duszona z warzywami i zacierkami
Zacierki pszenne starte na tarce na dużych oczkach
Szynka duszona z warzywami i zacierkami
Mięso z szynki obsmażone na patelni na rumiano