krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Szynka pieczona.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Szynka pieczona.

Składniki:

Szynka pieczona.

 

  • 2 kg wieprzowiny (szynka bez kości)
  • 2 szklanki startego chleba razowego
  • 3-4 łyżki miodu i 10-12 goździków
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków
  • sól
  • szklanka przegotowanej wody lub lekkiego rosołu z kury

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona.
Piekarnik nagrzać do temp.190°C. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, warstwę tłuszczu naciąć w kratkę i w każdy kwadrat wbić goździk. Mięso ułożyć w brytfannie, skropić gorącą wodą lót) bulionem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2-2,5 godz., często podlewając wodą. Dokładnie wymieszać starty chleb ze zmielonymi goździkami i miodem. Tak przygotowaną masą posmarować szynkę i piec jeszcze chwilę, aż na wierzchu powstanie aromatyczna skorupka. (Całkowity czas pieczenia szynki to około 3 godz.). Upieczoną szynkę pokroić w plastry, podawać z ziemniakami oraz sałatką z czerwonej kapusty. Można też podawać szynkę na zimno.