Sposób przygotowania:
Szynka szpikowana rozmarynem i czosnkiemETAP 1
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy w połowie. Środek oprószamy solą i pieprzem do smaku oraz wkładamy do niego 3 gałązki rozmarynu.
ETAP 2
Szynkę nacieramy przyprawami i olejem także z wierzchu. Przyprawioną przewiązujemy sznurkiem, by nadać jej ładny wygląd. Uformowaną pieczeń nakłuwamy w kilku miejscach za pomocą, ostrego noża. W powstałe otwory wtykamy gałązki rozmarynu oraz połówki czosnku
ETAP 3
Tak przygotowaną pieczeń przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ją około 70 minut w 180°C.
ETAP 4
Między czasie marchew obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy oliwą i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
Gotową dodajemy do mięsa w połowie pieczenia.
Upieczone mięso kroimy w plastry. Podajemy w towarzystwie marchwi i gotowanym ziemniaków.
gusia1000