SUPERPRZEPIS

Szynka szpikowana rozmarynem i czosnkiem

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Szynka szpikowana rozmarynem i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Pieczenie to niewątpliwie idealny pomysł na świąteczny, uroczysty obiad. Są soczyste, kruche i wyraziste w smaku. W mojej dzisiejszej szynce zamknęłam aromat czosnku i rozmarynu. Do tego słodka marchew, która idealnie tutaj pasje.

Składniki:

Szynka szpikowana rozmarynem i czosnkiem

SKŁADNIKI

  • szynka wieprzowa 1,2 kg,
  • 5 ząbków czosnku,
  • Ok 8 gałązek rozmarynu,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 3 łyżki Oleju,
  • Oliwa ,
  • 2 -3 marchewki

Sposób przygotowania:

Szynka szpikowana rozmarynem i czosnkiem

ETAP 1

Szynka szpikowana rozmarynem i czosnkiem
w środek mięsa wkładamy gałązki rozmarynu

Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy w połowie. Środek oprószamy solą i pieprzem do smaku oraz wkładamy do niego 3 gałązki rozmarynu.

ETAP 2

Szynka szpikowana rozmarynem i czosnkiem
szynkę szpikujemy czosnkiem i rozmarynem

Szynkę nacieramy przyprawami i olejem także z wierzchu. Przyprawioną przewiązujemy sznurkiem, by nadać jej ładny wygląd. Uformowaną pieczeń nakłuwamy w kilku miejscach za pomocą, ostrego noża. W powstałe otwory wtykamy gałązki rozmarynu oraz połówki czosnku

ETAP 3

Szynka szpikowana rozmarynem i czosnkiem
przed pieczeniem mięso wkładamy do rękawa do pieczenia

Tak przygotowaną pieczeń przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ją około 70 minut w 180°C.

ETAP 4

Szynka szpikowana rozmarynem i czosnkiem
oddzielnie pieczemy do miękkości marchew

Między czasie marchew obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy oliwą i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.

Gotową dodajemy do mięsa w połowie pieczenia.

Upieczone mięso kroimy w plastry. Podajemy w towarzystwie marchwi i gotowanym ziemniaków.

Tagi:

danie mięso