Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Szynka z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Szynka z szynkowara przygotowana w domu jest rewelacyjna. Ja zrobiłam z mięsa pokrojonego na kawałki z dodatkiem mięsa mielonego.

Szynka z szynkowara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka z szynkowara

 

Sposób przygotowania:

Szynka z szynkowara
Czosnek, liście laurowe, kolendrę, ziarenka pieprzu i ziele angielskie włożyć do garnka, wlać 1 litr wody, zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z solą, ostudzić. Umyte mięso osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć do zimnej marynaty, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 dni. Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć i 1/4 mięsa zmielić w maszynce. Dodać żelatynę, doprawić do smaku mielonym pieprzem i dokładnie wyrobić. Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zawiązać i włożyć do szynkowara, zamknąć. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą, podgrzać do temp 85-90 stopni i parzyć około 2 godziny. Następnie szynkowar wyjąć z wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 
Szynka z szynkowara
Wszystkie składniki marynaty włożyć do garnka i zagotować
Szynka z szynkowara
Umyte mięso pokroić na kawałki i zalać zimną marynatą
Szynka z szynkowara
Nasępnie zmielić 1/4 mięsa doprawić pieprzem dodać żelatynę
Szynka z szynkowara
Wszystko razem dokładnie wyrobić włożyć do woreczka i szynkowara

Tagi:

szynka