Sposób przygotowania:
Ziołowa rolada z szynki z jabłkamiEtap 1
Szynkę porozcinać tak, żeby otrzymać duży, płaski płat mięsa, oprószyć solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Etap 2
Wszystkie zioła, czosnek i papryczkę chili posiekać i dokładnie wymieszać.
Etap 3
Ziołową mieszankę rozłożyć na mięsie.
Etap 4
Zwinąć ścisłą roladę, włożyć ją do siatki wędliniarskiej lub obwiązać nicią, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki.
Etap 5
Po tym czasie roladę przełożyć do rękawa do pieczenia. Jabłka umyć, przekroić na 4 części każde, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek umieścić w woreczku z mięsem, zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Etap 6
Roladę piec w 180 stopniach przez ok. 90 minut. Z upieczonej rolady usunąć siatkę wędliniarską. Roladę kroić w plastry. Podawać na ciepło do obiadu lub po ostudzeniu na kanapki.
Magdalena88