Sposób przygotowania:
Szynka peklowana parzona z czosnkiem niedźwiedzimpeklowanie
Zagotowujemy wodę na zalewę do peklowania razem z przyprawami, ale liście wkładamy już po wyłączeniu gazu i studzimy. Do zimnej wody dodajemy peklosól, wkładamy mięso i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia - najlepiej na 6-7 dni.
parzenie
Szynkę obwiązujemy sznurkiem, żeby utrzymać ładną formę, ale możecie ominąć ten krok:)
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy razem z mięsem. Potem gotujemy na wolnym ogniu przez 8 minut. Całość odstawiamy do całkowitego wystudzenia, na całą noc. Dzień drugi - rano
garnek wstawiamy ponownie na gaz, zagotowujemy i gotujemy 8 minut. Odstawiamy do wystudzenia
Wieczorem
Ponownie gotujemy 8 minut i odstawiamy do wystudzenia. Rano wyciągamy mięso, odsączamy z płyny i wkładamy do lodówki na około 4-5 godzin, potem możemy już wcinać:)