reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Szynka peklowana parzona z czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Czosnek niedźwiedzi naturalna nowalijka, nie przyjmująca nawozów sztucznych, zawiera ogromne ilości aktywnej siarki. Wytwarza niezwykle silne enzymy, powodujące odtrucie i wydalanie z organizmu metali ciężkich, pestycydów, herbicydów.

Szynka peklowana parzona z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

Szynka peklowana parzona z czosnkiem niedźwiedzim

Zalewy

  • Zalewa 1- do peklowania:

 

 

  • 1,5 l wody

 

  • 4 łyżki soli peklującej

 

 

 

 

 

  • Zalewa 2 -do gotowania:

 

  • 2 l wody

 

 

 

 

 

  • 1-1,20 kg szynki "kulki" wieprzowej

Sposób przygotowania:

Szynka peklowana parzona z czosnkiem niedźwiedzim

peklowanie

Szynka peklowana parzona z czosnkiem niedźwiedzim
szynke peklujemy przez 6-7 dni

Zagotowujemy wodę na zalewę do peklowania razem z przyprawami, ale liście wkładamy już po wyłączeniu gazu i studzimy. Do zimnej wody dodajemy peklosól, wkładamy mięso i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia - najlepiej na 6-7 dni.

parzenie

Szynka peklowana parzona z czosnkiem niedźwiedzim
mięso parzymy trzykrotnie za każdym razem po 8 minut

Szynkę obwiązujemy sznurkiem, żeby utrzymać ładną formę, ale możecie ominąć ten krok:)
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy razem z mięsem. Potem gotujemy na wolnym ogniu przez 8 minut. Całość odstawiamy do całkowitego wystudzenia, na całą noc. Dzień drugi - rano
garnek wstawiamy ponownie na gaz, zagotowujemy i gotujemy 8 minut. Odstawiamy do wystudzenia
Wieczorem
Ponownie gotujemy 8 minut i odstawiamy do wystudzenia. Rano wyciągamy mięso, odsączamy z płyny i wkładamy do lodówki na około 4-5 godzin, potem możemy już wcinać:)


Tagi:

szynka