2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Szynka w koperkowym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Duszone mięsko na obiad w lekkim aromatycznym sosiku koperkowym wspaniale pasuje do młodych ziemniaczków czy kluseczków śląskich

Szynka w koperkowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w koperkowym sosie

 

  • 60 dag mięsa od szynki
  • 2 młode marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 szklanki bulionu mięsno-warzywnego
  • 1 pęczek koperku świeżego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Szynka w koperkowym sosie
Mięso umyć pokroić na grubsze plastry nie rozbijać oprószyć z każdej strony czubrycą zieloną i odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.

Na patelni rozgrzać 2 łyzki oleju i na duzym ogniu obsmażyć mięso z każdej strony.

 

Bulion doprowadzić do wrzenia ,włożyc obsmażone mięso,marchewkę obrać pokroić w krążki,cebulę pokroić w grubszą kostkę dodać do mięsa,dodać pieprz ziarnisty i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut aż będzie miękkie.



Umyty świezy koperek posiekać drobniutko dodać do mięsa .Gdy całosć sie zagotuje zrobić zawiesinę z mąki wody i śmietany ,dodać do smaku sól i wszystko razem jeszcze chwilę pogotować Odstawić .



Podawać gorący jako dodatek do młodych ziemniaków ryżu bądź wszelkiego rodzaju klusków.
Szynka w koperkowym sosie
mieso posypujemy przyprawą z każdej strony
Szynka w koperkowym sosie
nastepnie obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony
Szynka w koperkowym sosie
wkładamy mięso do bulionu dodajemy warzywa i dusimy do miękkości
Szynka w koperkowym sosie
gdy mięso będzie miękkie dodajemy koperek oraz zawiesinę z mąki i śmietany gotujemy chwilę i gotowe

Tagi:

mięso szynka