Sposób przygotowania:
Szynka WielkanocnaETAP 1:
Szynkę umyć i osuszyć. Umyte i osuszone gałązki selera naciowego zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z marynatą, startym selerem i solą.
Szynkę włożyć do woreczka pieczeniowego i zalać marynatą. Dobrze wmasować marynatę. szczelnie zamknąć woreczek. Zostawić w lodówce do następnego dnia.
Woreczek z szynką umieścić w garnku i zalać wodą. Gotować na bardzo małym ogniu ok 1,5 godz. Wyjąć szynkę i wystudzić.
Na szynkę nałożyć ciasto i końce zawinąć do spodu. Zapiec ok 30 min - 180 stopni. Można udekorować, zrobić świnkę. Z plasterków szynki zrobić ryjek, uszy i ogonek. Oczy z żurawiny.
Netka
misia5
halina
Di bloguje
ewaeu
Dodam jeszcze , że mięsko jest pyszne , polecam ....☺