Sposób przygotowania:
Szynka wieprzowa peklowana pieczonaW moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy, pod koniec dodając sól peklową. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy szynkę z każdej strony. Przekładamy na pojemnika. Zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą, tak by mięso było dokładnie pokryte. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni, pamiętający by co drugi dzień przewrócić pojemnikiem. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy i obwiązujemy jak baleron dratwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem rzepakowym i pieczemy ok. 1,5-2 godzin, temp. 180 stopni, termoobieg (na każdy kilogram mięsa - godzina). Co 20 minut należy polewać mięso sosem, jaki wytworzył się podczas pieczenia, a w połowie pieczenia przewrócić szynkę na druga stronę.
Polecamy: co powinna jeść mama karmiąca piersią >>>