Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Szynka wieprzowa peklowana pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowej szynki. Ta jest niezwykle aromatyczna, soczysta i smakowita. Polecam.

Szynka wieprzowa peklowana pieczona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka wieprzowa peklowana pieczona

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowa peklowana pieczona

W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy, pod koniec dodając sól peklową. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy szynkę z każdej strony. Przekładamy na pojemnika. Zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą, tak by mięso było dokładnie pokryte. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni, pamiętający by co drugi dzień przewrócić pojemnikiem. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy i obwiązujemy jak baleron dratwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem rzepakowym i pieczemy ok. 1,5-2 godzin, temp. 180 stopni, termoobieg (na każdy kilogram mięsa - godzina). Co 20 minut należy polewać mięso sosem, jaki wytworzył się podczas pieczenia, a w połowie pieczenia przewrócić szynkę na druga stronę.


Polecamy: co powinna jeść mama karmiąca piersią >>>

Szynka wieprzowa peklowana pieczona
Etap 1 Szynka wieprzowa peklowana pieczona - przygotowanie suchej marynaty
Szynka wieprzowa peklowana pieczona
Etap 2 Szynka wieprzowa peklowana pieczona- wcieranie przypraw w mięso
Szynka wieprzowa peklowana pieczona
Etap 3 Szynka wieprzowa peklowana pieczona- całośc zalewamy wodą
Szynka wieprzowa peklowana pieczona
Etap 4 Szynka wieprzowa peklowana pieczona - szynkę przed włożeniem do piekarnika polewamyu olejem

Tagi:

szynka mięso