Sposób przygotowania:
Szynka gotowana na szybko z jałowcem
Zamiast majeranku, czy ziół prowansalskich użyłam tym razem opakowanie przyprawy Kamis do szynki z jałowcem (cała łyżka), Wszystkie składniki wkładamy do zimnego płynu, dodajemy 1,5 kg szynkę wieprzową tzw. myszkę, zagotowujemy płyn z przyprawami, gotujemy ok. 7 minut (jeśli szynka jest większa wydłużamy czas gotowania), wyłączamy, wszystko studzimy . Po ok. 6 godzinach znów zagotowujemy całość i gotujemy ponownie 7 minut, szynka stała w tym płynie do dnia następnego, po rozkrojeniu była pyszna i soczysta:)
elzbieta8960
edytaha
p.jola1
edytaha
p.jola1
edytaha
Dziękuję :)
edytaha
elzbieta8960
Edytko napisz jak wyszla ,tez jestem baaardzo ciekawa :)
edytaha
Napiszę Elu. Póki co zaczynam drugie gotowanie :)
edytaha
Rzeczywiście jest soczysta i wystarczająco miękka. Jak na mój gust może trochę za słona, być może odmierzyłam niewystarczająco płaskie łyżki soli, ale ja generalnie mało solę, a zmniejszenie jej ilości pewnie miałoby negatywny wpływ na proces przygotowania mięsa. Na pewno będę korzystać z tej metody gotowania, a następnym razem ugotuję schab :)
elzbieta8960