Sposób przygotowania:
Szynka pieczona domowaSzynkę lub ewentualnie schab umyć i osuszyć, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Olej wymieszać razem z sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrać i umyć, wszystko drobno pokroić. Do warzyw dodać ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego, pokruszony listek laurowy oraz szałwię i tymianek. Jeśli mamy inne ulubione zioła też można je dodać. Wszystko połączyć z oliwą. Marynatę należy spróbować i doprawić według uznania, aby miała wyczuwalny smak. Następnie marynatą zalewamy mięso i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, przewracając mięso kilkakrotnie w trakcie marynowania. Po upływie czasu marynowania mięsa, wyjąć je i zawinąć w folię aluminiową. Szynkę piec najpierw w 220 stopniach przez około 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ok. 1,5 godziny. Jeśli mięso nadal jest twarde to piec dłużej. Gotową szynkę lub schab po wyłączeniu potrzymać jeszcze chwilę w piekarniku, a kroić dopiero gdy mięso ostygnie, bo inaczej może się rozchodzić.
Zobacz też: szynka pieczona >>>
evita0007