anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Szynka wieprzowa, czyli gotowana wędlina

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo łatwy i mało pracochłonny sposób na domową wędlinę. Szynka jest wilgotna, bardzo smaczna i najważniejsze bez konserwantów.

Szynka wieprzowa, czyli gotowana wędlina Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka wieprzowa, czyli gotowana wędlina

 

  • szynka wieprzowa tzw. kulka - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • ZALEWA:
  • woda – 3 l
  • sól – 1/4 szk.
  • czosnek - 4 ząbki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • jałowiec – 5 ziaren
  • majeranek – 2 łyżeczki
  • liść laurowy – 3 szt.
  • chili w w proszku - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowa, czyli gotowana wędlina

Wodę z przyprawami zagotować i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej na całą noc. Opłukane i dokładnie osuszone mięso natrzeć dwoma roztartymi lub pokrojonymi na cienkie plasterki ząbkami czosnku. Włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i zostawić w lodówce na całą noc. Po tym czasie obwiązać szynkę bawełnianym sznurkiem i włożyć do zimnej zalewy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Woda ma jedynie „mrugać”, nie może gotować się na ostrym ogniu.


Zostawić w garnku pod przykryciem do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Nie należy szybko jej schładzać np. stawiając garnek na kamiennej posadzce lub wstawiając garnek do zlewu z zimną wodą. Szynka ma stygnąć powoli w temperaturze pokojowej. Następnego dnia ponownie zagotować wodę z szynką, zmniejszyć ogień i gotować jak poprzednio 15 minut. Odstawić jak wcześniej do powolnego ostygnięcia. *ja swoją szynkę gotuję w żeliwnym garnku, więc ona naprawdę powoli stygnie, gotując w innym garnku myślę, że trzeba czas gotowania nieco wydłużyć. **inspiracją do zrobienia tej szynki był przepis znaleziony na blogu "/Lepszy smak" 


http://lepszysmak.wordpress.com/2012/09/26/gotowana-szynka-wieprzowa-czyli-domowa-wedlina/


 

Szynka wieprzowa, czyli gotowana wędlina
Szynka wieprzowa gotowana owinięta sznurkiem oraz obłożona czosnkiem
Szynka wieprzowa, czyli gotowana wędlina
Po tym czasie obwiązać szynkę bawełnianym sznurkiem i włożyć do zimnej zalewy
Szynka wieprzowa, czyli gotowana wędlina
Zostawić w garnku pod przykryciem do całkowitego wystudzenia

Tagi:

szynka