Sposób przygotowania:
Szynka wieprzowa, czyli gotowana wędlinaWodę z przyprawami zagotować i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej na całą noc. Opłukane i dokładnie osuszone mięso natrzeć dwoma roztartymi lub pokrojonymi na cienkie plasterki ząbkami czosnku. Włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i zostawić w lodówce na całą noc. Po tym czasie obwiązać szynkę bawełnianym sznurkiem i włożyć do zimnej zalewy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Woda ma jedynie „mrugać”, nie może gotować się na ostrym ogniu.
Zostawić w garnku pod przykryciem do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Nie należy szybko jej schładzać np. stawiając garnek na kamiennej posadzce lub wstawiając garnek do zlewu z zimną wodą. Szynka ma stygnąć powoli w temperaturze pokojowej. Następnego dnia ponownie zagotować wodę z szynką, zmniejszyć ogień i gotować jak poprzednio 15 minut. Odstawić jak wcześniej do powolnego ostygnięcia. *ja swoją szynkę gotuję w żeliwnym garnku, więc ona naprawdę powoli stygnie, gotując w innym garnku myślę, że trzeba czas gotowania nieco wydłużyć. **inspiracją do zrobienia tej szynki był przepis znaleziony na blogu "/Lepszy smak"
http://lepszysmak.wordpress.com/2012/09/26/gotowana-szynka-wieprzowa-czyli-domowa-wedlina/
reanja