Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1040]

Szynka wieprzowa pieczona w naczyniu żaroodpornym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Można ją podać na obiad razem z sosem, który wytopił się w trakcie pieczenia lub jako domową, zdrową wędlinę na kanapki.

Szynka wieprzowa pieczona w naczyniu żaroodpornym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka wieprzowa pieczona w naczyniu żaroodpornym

 

  • 2,5 kg szynki wieprzowej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 5 łyżek musztardy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowa pieczona w naczyniu żaroodpornym
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

W miseczce dokładnie mieszamy olej z musztardą, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Nacieramy mięso ze szystkich stron marynatą i wstawiamy na noc do lodówki w przykrytym naczyniu.j⁵

Następnie zamarynowane mięso obwiązujemy sznurkiem i pieczemy je w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez około 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Szynka wieprzowa pieczona w naczyniu żaroodpornym
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Szynka wieprzowa pieczona w naczyniu żaroodpornym
Nacieramy mięso ze wszystkich stron marynatą i wstawiamy na noc do lodówki w przykrytym naczyniu.
Szynka wieprzowa pieczona w naczyniu żaroodpornym
Następnie zamarynowane mięso obwiązujemy sznurkiem i pieczemy je w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez około 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni.