WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Szynka pieczona w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo aromatyczna i smaczna szynka pieczona w marynacie z ketchupu, musztardy i przypraw. Pikantna, z nutą słodyczy.

Szynka pieczona w marynacie

Składniki:

Szynka pieczona w marynacie

 

  • szynka ok 1,5 kg
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 2-3 cebule

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona w marynacie

Marynata

Szynka pieczona w marynacie
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy.

Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę i ketchup. Dosypujemy sól, pieprz oraz słodką paprykę i chili. Dokładnie mieszamy.

Marynowanie

Szynka pieczona w marynacie
Szynkę marynujemy w lodówce przez 12 godzin.

Szynkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Przekładamy do marynaty i obtaczamy ją w niej dokładnie. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin, kilka razy przekręcając.

Dodatki

Szynka pieczona w marynacie
Szynkę obkładamy pokrojoną w plastry cebulą.

Cebulę obieramy i kroimy w dość spore plastry. Szynkę wraz z marynatą przekładamy do naczynia do pieczenia i obkładamy cebulą. Dolewamy też odrobinę wody.

Pieczenie

Szynka pieczona w marynacie
Szynkę pieczemy aż będzie miękka i przyrumieniona.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy szynkę. Pieczemy przez ok 1,5 godziny pod przykryciem.


Tagi:

szynka mięso