ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Szynka z kością z szybkowara do pieczywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe mięso na zimno do pieczywa. Zimny wywar z mięsa jest dobry do posmarowania pieczywa. Tak przygotowana szynka pasuje wybornie na każdą okazję.

Szynka z kością z szybkowara do pieczywa Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Szynka z kością z szybkowara do pieczywa

 

  • sucha marynata:
  • papryka węgierska 2 łyżeczki,
  • papryka słodka 3 łyżeczki,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • kucharek 2 łyżki,
  • czosnek granulowany 2 łyżeczki

 

  • świeża szynka z kością 1,5 kg,
  • smalec 1/2 kostki,
  • cebula 3 sztuki duże,
  • pomidory 6 sztuk mniejsze,
  • woda 2 szklanki

Sposób przygotowania:

Szynka z kością z szybkowara do pieczywa
Paprykę węgierską, kucharek, czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz mielony wymieszać w miseczce.

Świeżą szynkę z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie natrzeć z każdej strony mieszanką przypraw, schować do lodówki na 3 godziny.

W szybkowarze rozgrzać smalec, włożyć szynkę z marynatą i zrumienić z każdej strony. Wsypać pokrojone na kawałki cebule, podsmażać z 3 minuty, wymieszać z dwa razy. Wsypać pokrojone na kawałki pomidory, podsmażać z 3 minuty, wymieszać z dwa razy. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 55 minut, w szybkowarze dobrze wystudzić, mięso z szybkowara wyjąć, wywar zmiksować pałką blendera i będzie do smarowania pieczywa.
Szynka z kością z szybkowara do pieczywa
Mięso powinno być dobrze zrumienione na gorącym oleju.
Szynka z kością z szybkowara do pieczywa
Cebule w kawalki pokroić i podsmażać z mięsem.
Szynka z kością z szybkowara do pieczywa
Pomidory ze skóeką pokroić i wsypać do mięsa.
Szynka z kością z szybkowara do pieczywa
Zimny wywar zmiksować blenderem i do smarowania pieczywa jest gotowy.
Szynka z kością z szybkowara do pieczywa
Szynka z kością z szybkowara do pieczywa
Szynka z kością z szybkowara do pieczywa