Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać cukier waniliowy i mieszać, aż zaczną się rozpuszczać.
Mąkę połączyć z solą i cukrem pudrem. Stopić masło, lekko przestudzić i połączyć z ciepłym mlekiem. Do mąki dolać mleko i zaczyn drożdżowy oraz dodać jajko i żółtka - wyrobić miękkie ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie zagnieść kruszonkę z równych ilości mąki, masła i cukru.
Wyrośnięte podzielić na 12-15 porcji, uformować placuszki, ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, a na środku każdego placuszka wycisnąć dołek dnem literatki - do każdego wgłębienia włożyć po kilka kawałków rabarbaru.
Odstawić blaszki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia bułeczek, np. wysunąć do piekarnika nagrzanego do max 35-40*C.
Kiedy wyrosną posypać wierzch bułeczek kruszonką, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 170-180*C. Piec ok.20 minut, aż bułeczki uzyskają ładny kolor.
Mąkę połączyć z solą i cukrem pudrem. Stopić masło, lekko przestudzić i połączyć z ciepłym mlekiem. Do mąki dolać mleko i zaczyn drożdżowy oraz dodać jajko i żółtka - wyrobić miękkie ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie zagnieść kruszonkę z równych ilości mąki, masła i cukru.
Wyrośnięte podzielić na 12-15 porcji, uformować placuszki, ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, a na środku każdego placuszka wycisnąć dołek dnem literatki - do każdego wgłębienia włożyć po kilka kawałków rabarbaru.
Odstawić blaszki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia bułeczek, np. wysunąć do piekarnika nagrzanego do max 35-40*C.
Kiedy wyrosną posypać wierzch bułeczek kruszonką, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 170-180*C. Piec ok.20 minut, aż bułeczki uzyskają ładny kolor.