Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne domowe bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Żadnej chemii, konserwantów, polepszaczy - tylko naturalne składniki :)

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

~ BUŁECZKI:

~ KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać cukier waniliowy i mieszać, aż zaczną się rozpuszczać. 

Mąkę połączyć z solą i cukrem pudrem. Stopić masło, lekko przestudzić i połączyć z ciepłym mlekiem. Do mąki dolać mleko i zaczyn drożdżowy oraz dodać jajko i żółtka - wyrobić miękkie ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 

W tym czasie zagnieść kruszonkę z równych ilości mąki, masła i cukru.

Wyrośnięte podzielić na 12-15 porcji, uformować placuszki, ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, a na środku każdego placuszka wycisnąć dołek dnem literatki - do każdego wgłębienia włożyć po kilka kawałków rabarbaru. 

Odstawić blaszki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia bułeczek, np. wysunąć do piekarnika nagrzanego do max 35-40*C. 

Kiedy wyrosną posypać wierzch bułeczek kruszonką, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 170-180*C. Piec ok.20 minut, aż bułeczki uzyskają ładny kolor.