szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Tagiatelle z bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne tagiatelle z bobem, doskonałym daniem wegetariańskim

Tagiatelle z bobem

Składniki:

Tagiatelle z bobem

 

  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 3 gałązki tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • 400 gram mrożonego bobu
  • 300 gram tagiatelle
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 gram serka topionego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 6 łyżek parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Tagiatelle z bobem
Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem i smażyc z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie ostudzić. Bób ugotować w osolonej wodzie (około 10 minut), następnie odcedzić i ostudzić. Tagiatelle ugotować aldente w osolonej wodzie, po czym odcedzić i przestudzić. Czosnek obrać i posiekać, po czym zrumienić na rozgrzanym, oleju. Serek topiony, czosnek i bulion zmiksować na gładką, jednolitą masę, po czym podgrzać na patelni, dodać pomidorki, bób, parmezan, łyżkę oleju oraz makaron. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Tagi:

bób