Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Tagliatelle z cukinią w sosie mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Makaron tagliatelle z miękką, a jednocześnie chrupiącą cukinią oraz prażonymi orzechami włoskimi. Całość otulona w delikatnym, aksamitnym sosie na bazie serka mascarpone.

Tagliatelle z cukinią w sosie mascarpone

Składniki:

Tagliatelle z cukinią w sosie mascarpone

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z cukinią w sosie mascarpone

ETAP 1:

Tagiatelle z cukinią w sosie mascarpone
Pociętą na paski cukinię wrzucić na gorącą oliwę.

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni.

Cukinię pociąć na paski za pomocą obieraczki do warzyw, pomijając część z nasionami. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cukinię.

ETAP 2:

Tagiatelle z cukinią w sosie mascarpone
Dodać roztarty w dłoniach suchy tymianek.

Kiedy znacząco zmniejszy objętość, rozetrzeć w dłoniach tymianek i dodać do cukinii. Smażyć, aż zmięknie, ale jednocześnie będzie chrupiąca.

ETAP 3:

Tagiatelle z cukinią w sosie mascarpone
Do usmażonej cukinii dodać mascarpone i rozpuścić.

Zmniejszyć płomień, dodać mascarpone, wymieszać i przyprawić.

ETAP 4:

Tagiatelle z cukinią w sosie mascarpone
Do sosu z cukinią dodać uprażone orzechy włoskie.

Kiedy serek się rozpuści dodać uprażone orzechy. Do sosu włożyć makaron i przemieszać, aż cały oblepi się sosem. Podawać gorące. Smacznego :)


Tagi:

cukinia