Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Tagliatelle z krewetkami i cukinią

  • 18
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 32

Mój sposób na kolację z wykorzystaniem sosu słodko-kwaśnego Łowicz. Krewetki z cukinią na gniazdach makaronu Tagliatelle w sosie Łowicz.

Tagliatelle z krewetkami i cukinią

Składniki:

Tagliatelle z krewetkami i cukinią

 

  • krewetki królewskie mrożone - 15 sztuk,
  • makaron Tagliatelle, wstążki - 5 gniazd,
  • cukinia młoda, mała i bezpestkowa - 1 sztuka,
  • sos słodko-kwaśny Łowicz,
  • kapary w zalewie - kilkanaście sztuk,
  • pomidorki koktajlowe - kilka,
  • natka pietruszki,
  • Marynata do krewetek:
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki,
  • sok z cytryny - 3 łyżki,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • papryka czerwona słodka - 1/2 łyżeczki,
  • cukier - szczypta,
  • czosnek - 2 ząbki,

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z krewetkami i cukinią
Krewetki rozmrozić, przepłukać zimna wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: oliwę, sok z cytryny, paprykę mieloną, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę cukru wymieszać w szklance. Krewetki dokładnie połączyć z marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, po czym odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Przełożyć do płaskiego naczynia i uformować 5 zbliżonej wielkości gniazdek. Cukinię obrać (jeżeli ma młodą, miękką skórkę obieranie nie jest konieczne), umyć i ususzyć. Pokroić w pól-plastry. Pomidorki koktajlowe umyć, ususzyć i pokroić na cztery części. Natkę pietruszki przepłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć i porwać na małe listeczki. Krewetki wraz z marynatą wrzucamy na rozgrzana patelnie i smażymy często mieszając. Po ok 2 minutach dodajemy cukinie, mieszamy i smażymy przez ok 6-8 minut do miękkości krewetek. Sos słodko-kwaśny Łowicz - ok 2/3 słoiczka - przekładamy do miseczki i podgrzewamy w mikrofali przez 40 sekund. Polewamy sosem każde gniazdo z makaronu, po czym kładziemy po 3 krewetki, cukinię, po kilka odsączonych kapar i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość ozdabiamy natką pietruszki. W razie potrzeby podgrzewamy w mikrofali. Podajemy na ciepło.