Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Tagiatelle z mięsem w orzechowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

" Tagiatelle z ostrym kurczakiem w śmietanowo - orzechowym sosie "

Tagiatelle z mięsem w orzechowym sosie

Składniki:

Tagiatelle z mięsem w orzechowym sosie

 

  • ( na 2 porcje )

 

  • makaron tagiatelle - 150 g
  • filet z kurczaka - 200 g
  • orzechy ( włoskie i laskowe ) - 100 g
  • śmietana 30% - 125 ml
  • śmietana - 18% - 125 ml
  • białe wino - 100 ml
  • żółtko - 2 szt
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • gałka muszkatałowa - 1 szczypta
  • chilli - 1 szczypta
  • koperek - 1 pęczek
  • olej do smażenia - 100 ml

Sposób przygotowania:

Tagiatelle z mięsem w orzechowym sosie
Makaron gotujemy al dente. Filet z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w ukośne polędwiczki. Posypujemy solą , pieprzem i chilli. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Ubijamy 125 ml śmietanki 30%. Dodajemy 2 żółtka. Mieszamy. Orzechy ( mogą byc dowolne ) drobno kroimy. Zalewamy winem. Gotujemy. Dodajemy śmietankę 18%. Chwilkę grzejemy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką. Dorzucamy drobniutko posiekany koperek. Odstawiamy z ognia.Gotowe mięso układamy na makaronie. Polewamy sosem. Możemy jeszcze posypac kolorowym pieprzem , dla wzmocnienia smaku!Smacznego!